“Geluk is niet te koop.”
“Hoe meer geld, hoe groter het geluk.”
“Blij zijn met wat je hebt, dát is pas rijkdom.”

Over geld en geluk doen de grootste clichés de ronde. Maar wat zegt de wetenschap? Professor Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan UGent, doet al jaren onderzoek naar ons geluksniveau. Hij ziet dat geld een belangrijke rol speelt in ons welzijn, maar dat de relatie tussen geld en geluk veel complexer is dan vaak gedacht.

Geld biedt meer kansen

Mensen met minder geld krijgen duidelijk minder kansen. Ze worden vaker uitgesloten, gestigmatiseerd of gediscrimineerd.  Mensen met een hoger inkomen hebben veel meer opportuniteiten. Zij kunnen meer goederen of ervaringen (naar een theatervoorstelling of naar de bioscoop gaan bijvoorbeeld) consumeren dan mensen met onvoldoende geld, waardoor ze ook beter aan hun wensen en verlangens kunnen voldoen. Mensen met veel geld kunnen eigenlijk kopen wat ze willen en wat ze nodig hebben, waardoor ze gelukkiger zijn.

Geld maakt je gezonder

Mensen met meer geld investeren ook meer in hun gezondheid door bijvoorbeeld gezondheidsproducten aan te kopen, zoals voedingssupplementen om hun vitaminetekort weg te werken. Dat kunnen mensen met onvoldoende geld niet. Mensen met een laag inkomen laten soms zelfs bepaalde medicijnen vallen, omdat ze te duur zijn en niet volledig worden vergoed.

Geld zorgt voor positieve emoties

Naarmate je inkomen stijgt, stijgen ook je positieve emoties (enthousiasme, interesse, alertheid), maar daar zit natuurlijk een limiet op. Vanaf een bepaald niveau ga je niet nóg meer positieve emoties hebben. Wat logisch is, want ergens is er intrinsiek een plafond aan het krijgen van positieve impulsen. 

Mensen die geen stress ervaren

zijn gewoon gelukkig, of ze nu

veel of weinig inkomen hebben.

Geld zorgt voor minder stress 

Er is een verband tussen geld, stress en geluk.  Zo zijn mensen met heel veel stress en weinig geld, vaak minder gelukkig. Bij mensen die geen stress ervaren maakt het inkomen eigenlijk weinig uit, ze zijn gewoon gelukkig, of ze nu veel of weinig inkomen hebben.

Hoe meer geld, hoe gelukkiger?

Je wordt gelukkiger naarmate je inkomen stijgt. Mensen met een inkomen lager dan 5.000 euro bruto per jaar zijn bijvoorbeeld minder gelukkig dan mensen met een inkomen van 10.000 euro bruto per jaar. Dit effect houdt aan tot op een bepaald punt: als je inkomen hoger is dan 90.000 euro bruto per jaar, begint je geluksniveau weer te dalen. The sky is dus duidelijk niet the limit.

Heb je onze razend interessante infosessie met Lieven Annemans gemist? Geen probleem, we hebben de meest interessante weetjes voor jou hier op een rij gezet. Er zitten trouwens nog heel wat interessante sessies aan te komen. We hopen je dan ook te mogen begroeten op één van onze volgende activiteiten.