De duurzaamheids- en circulariteitstrein rijdt door ons ondernemers-landschap, en het is hoog tijd dat onze kmo’s erop springen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Duurzaamheid, en circulariteit al helemaal, brengen een enorme golf aan uitdagingen en veranderingen met zich mee. De impact op een bedrijf om stappen te zetten in deze richting, is ongelooflijk groot. Met dit project hopen we onze kmo’s verder te helpen richting een duurzame en circulaire toekomst. DESICE wil een circulaire economie bewerkstelligen door het stimuleren van innovatief product design.

Het DESICE-project heeft tot doel het regionale en lokale beleid op het gebied van de circulaire economie te verbeteren en de implementatie van innovatieve oplossingen van productontwerpers te vergroten. Het project is een samenwerking tussen acht partners uit zeven EU-landen, waarbij de nadruk ligt op het identificeren van good pratices het faciliteren van beleidsveranderingen. Het initiatief is bedoeld om belanghebbenden te empoweren door het delen van kennis en capaciteitsopbouw om zo een ​​succesvolle transitie naar een circulaire economie in de hand te werken.

Projectpartners

  • Anatoliki SA – Lokale ontwikkelingsorganisatie (Griekenland)
  • Erov (België)
  • BSC, Business Support Center Kranj (Slovenië)
  • Stad Thessaloniki (Griekenland)
  • Litouws Innovatiecentrum (Lituowen)
  • Regionale Ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Muntenië (Roemenië)
  • Vereniging van gemeenten in Tartu (Estland)
  • Unie van de Italiaanse Provincies Emilia-Romagna (Italië)

Projectbudget

1.585.500 euro

Het doel van DESICE

De algemene doelstelling van het project is het vergroten van de capaciteit van productontwerpers met betrekking tot de circulaire economie. Deze capaciteitsopbouw zal naar verwachting leiden tot voordelen zoals een verbeterd productontwerp, grotere marktkansen, kostenbesparingen, innovatie en een beter beheer van de toeleveringsketen.

Het DESICE-project heeft tot doel de vorming en coaching op het gebied van de circulaire economie te versterken door kennisuitwisseling, beleidsverbeteringen en capaciteitsopbouw onder belanghebbenden te faciliteren. Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan de transitie naar een circulair economiemodel in de deelnemende regio’s.

Wat is er de laatste zes maanden gebeurd?

In het eerste half jaar concentreerde het project zich op verschillende kernactiviteiten in elk van de deelnemende landen:

  • Oprichting van stakeholdergroepen
    Elke partner richtte Regionale Stakeholdergroepen (RSG’s) op om lokale belanghebbenden te betrekken. Deze groepen faciliteren de dialoog tussen beleidsmakers, ontwerpers en bedrijven, waardoor hun betrokkenheid bij het project werd gewaarborgd.
  • Identificatie van good practices
    Het project heeft een verzameling goede praktijken met betrekking tot initiatieven op het gebied van de circulaire economie geïdentificeerd. Dit omvat het analyseren van succesvolle casestudies uit elke partnerregio.
  • Kennisuitwisselingsactiviteiten
    Er zijn kennisuitwisselingsactiviteiten uitgevoerd om inzichten en ervaringen tussen partners te delen. Deze activiteiten maakten samenwerkend leren mogelijk en versterkten de interregionale samenwerking.
  • Samenwerking met lokale overheden
    Lokale overheden waren betrokken bij discussies over de implementatie van de principes van de circulaire economie, wat leidde tot een groter bewustzijn en begrip van de potentiële voordelen.
  • Netwerkevenementen Er werden netwerkmogelijkheden gecreëerd tussen belanghebbenden, waardoor relaties werden bevorderd die de samenwerking en het delen van kennis in de toekomst waarschijnlijk zullen verbeteren.

In juni 2024 organiseerde de lead partner de officiële kick-off meeting van het project in Thessaloniki (Griekenland). Hier legden we de doelstellingen, verwachten en verantwoordelijkheden binnen het project vast.

In het tweede semester wordt het inhoudelijke luik van het project verder uitgewerkt. Hiervoor gaan we te rade bij verschillende stakeholders in onze eigen regio, en gaan we ook inspiratie opdoen bij de partners en hun belanghebben.

Blijf ons volgen via deze blog en via onze website.

Vind ons online! 🌐

Blijf op de hoogte van alle spannende ontwikkelingen van het DESICE-project! We delen waardevolle inzichten en updates over duurzame praktijken en interregionale samenwerking.

🔗 Bezoek onze website!

📱 Volg ons op sociale media: Facebook – LinkedIn

Desice logo